понеделник, 12 януари 2009 г.

Испанското село в Барселона показва архитектура от цялата страна

Барселона е град, който може да предложи много атракции на своите посетители. Градът се гордее с архитектурните си богатства, оставени от модернистите, както и с богатите музеи на двама от великите майстори на четката Пабло Пикасо и Хуан Миро (или Жоан, както е на каталонски). В Барселона чувате предимно каталонска реч, когато не сте заобиколени от туристи и цялата смесица от други чужденци, които обитават града. Той е горда столица на областта Каталуня и освен, че надписите в града са първо на каталонски, а после на испански, всичко от културата на каталонците, което може да ги отличи от останалата част на страната, е изкарано на преден план.

Има едно място в Барселона обаче, в което можете да се разходите из цяла Испания. Това е Побле Испаньол или в превод Испанското село - архитектурен музей на открито, който се намира на хълма Монтжуик. Построено през 1929 г. за Световното изложение, провело се в града, то остава единствената атракция оттогава, запазена и до днес. И тя си струва да бъде посетена и разгледана. На 49 хил. кв. м. са разположени 117 къщи, носещи характерни белези на всички испански провинции. Комплексът е оформен като истинско село с улици, площади, църкви и алеи. Не става дума за макети, а за сгради в реални размери, подредени една до друга така, че стиловете им да бъдат в хармония един с друг.

Трима архитекти, сред които Пуиг и Кадафалч, художник и критик са автори на проекта. Те обиколили 1 600 градове и села из цяла Испания, за да събират образци от селата. Самият строеж продължил само за 13 месеца и било решено, че Селото ще бъде разрушено след края на Световното изложение, което продължило 6 месеца. Интересът към него обаче бил толкова голям, че го запазили и до днес.

За да разгледаде комплекса най-пълно е добре да си вземете и аудиогид към билета (билетът е 8, 50 евро, а гидът - 3 евро). Снабдени с карта в ръка и слушалката до ухото си, можете да прекарате спокойно два часа, бавно разглеждай къща след къща, докато вървите по тесни улички, изкачвате стълби, преминавате през площадчета и стигате накрая и до истински манастир. Китното село, разбира се, е снабдено с магазини, от които можете да си купите сувенири. Те са изработени от "обитателите" му - занаятчии, които в 40 работилници правят бижута, предмети от стъкло и керамика, марионетки, музикални инструменти, еспадрили, маски, скулптури и т.н. Посетителите могат да видят и как точно се изработват тези предмети.

Друга атракция в Селото са колекциите от модерно изкуство - най-богата е на Фондация Фран Даурел, сред чиито 300 експоната има творби на Пикасо, Дали и Миро.

До Испанското село на Монтжуик можете да стигнете като вземете метро до Площад "Испания". Оттам към хълма тръгват 3 автобуса - на спирката при двете венециански кули можете да се ориентирате за разписанието им, а билети, разбира се, можете да си купите от шофьорите. Но ако ще разглеждате само Селото, тогава тръгнете пеша нагоре и свийте вдясно по главния път. Ще минете покрай красивата фабрика Касарамона, едно от бижутата на модернизма от архитекта Пуиг и Кадафалч и след още 5 минути ще стигнете и до Испанското село.


actualno.com, 12.01.2009


Няма коментари:

Публикуване на коментар