неделя, 15 май 2011 г.

Туре Линдхарт: Българските кинопрофесионалисти не осъзнават всъщност колко са добри

Read the interview in English on the page of Sofia International Film Festival HERE.

Режисьорът Камен Калев замина с колегите си от екипа на втория си игрален филм "Островът" за фестивала в Кан, където в понеделник, 16 май, ще бъде и прожекцията в рамките на "Петнайсетдневката на режисьорите". Подобно на другия наш селектиран за Кан филм "Аве", "Островът" тръгва по своя път от "София мийтингс" като проект през 2004 г.

Актьорският състав включва френския модел и актриса Летисия Каста, датския актьор Туре Линдхарт и българските им колеги Бойка Велкова, Руси Чанев, Михаил Мутафов и др. Островът бе определен от престижното френско списание Cahiers du cinema за едно от най-очакваните заглавия на 2011 г.

Датският актьор Туре Линдхарт даде кратко онлайн интервю за сайта на София Филм Фест.

Каква е ролята ви във филма "Островът" и с какво ви привлече, за да участвате в него?

Моят герой Данийл е успял бизнесмен, който живее в Париж заедно с красивата си приятелка. Животът му е хубав в много отношения, но нещо липсва. Той чувства някаква празнина в себе си, изпитва силно вътрешно напрежение. Може да се каже, че всъщност не води живота, който би искал да води. Нещо го измъчва и не знае какво.

Към сценария и ролята ме привлече фактът, че този човек решава да тръгне към непознатото, отказва се от всичко, което е, за да се почувства свободен. За мен това е забележителен път и история – да се откажеш от досегашния си живот, да се освободиш, дори това да е болезнен процес. За всеки актьор това е роля-мечта.

Според сюжета вашият герой живее във Франция, но е роден в България. Kак влязохте в образа му – какви бяха трудностите да се идентифицирате с българин?

С Камен Калев разговаряхме много за това какво означава да си българин. Решихме, че въпреки че героят ми е роден в България, той не е българин. Той не се чувства у дома нито във Франция, нито в България и това прави нещата трудни за него, но това пък е и истинската му същност. В същото време ние винаги се идентифицираме с родното си място, независимо дали това ни харесва или не, затова прекарах много време в България в наблюдения. Начинът на мислене на българите, актьорската игра, речта ми помогнаха да разбера в голяма степен героя си.

Тук открих красиви хора, изпълнени с обич, енергия, богата душевност. В същото време обаче те не осъзнават, че са прекрасни. Не се гордеят със себе си, макар да нямат причина да изпитват обратното. Това беше много важно за мен, за да разбера Данийл. Защото той е българин, независимо дали това му харесва или не.

Разкажете ни малко повече за това как протече работата ви с режисьора Камен Калев, още повече, че сте работил и с имена като Шон Пен и Рон Хауърд.

Камен Калев е уникален режисьор. Той успява да накара нещата да се случват, макар никой да не може да разбере как точно го прави. Той има богата душевност, но в същото време е и игрив, спокоен, забавен и много добре знае какво иска. От Камен невинаги можеш да получиш ясни отговори, каквито например биха ти дали американски режисьори като Рон Хауърд, но можете да обсъждате нещата, да обменяте мисли. Той няма против да създава героя заедно с вас, а това е чудесно. Той усеща какво иска, невинаги може да го обясни, което може да бъде напрягащо, но когато започнете да усещате това, което той усеща, ще разберете какво иска от вас и думите ще са излишни. И тогава започвате да разказвате една история, а това е много вдъхновяващо за всеки актьор.

Прочетете цялото интервю на сайта на Международния филмов фестивал София Филм Фест ТУК.

Няма коментари:

Публикуване на коментар