петък, 27 февруари 2009 г.

"Беднякът-милионер" като жокер за пътуване из Индия

Филмът, който вчера спечели най-много отличия в надпреварата за най-бляскавите и престижни киноотличия в света "Оскар" - "Беднякът милионер" може в известен смисъл да ви подготви за едно бъдещо пътешествие из Индия. В случай, че планирате такова, хвърлете му един поглед.

Лентата, режисирана от Дани Бойл, съвсем безцеремонно ни захвърля сред мизерните джугита или коптори в Мумбай, най-космополитния индийски град, в който живеят 19 милиона души. Условията, при които милиони души в Индия са принудени да оцеляват, може да ви се сторят прекалено сурови, може би нереалистични, а и е доста вероятно да ви отвратят. Но те са факт, наред с разкоша на свръхбогатите и смайващо богатото културно-историческо наследство на субконтинента.

Не споделям това като пропаганда срещу индийската държава, която не може да се справи с големия процент мизерстващи хора, които буквално живеят на улицата. А за да ви помогна да сте подготвени за шока, който неминуемо ще изживеете, когато стъпите на индийска земя. Независимо дали сте в Делхи, Мумбай, Колката или другаде.

Джугита не можете да избегнете, дори да се движите само по туристически маршрути. За разлика от други страни, тук те не са скрити в края на градовете. Напротив. Дори в квартала в Делхи, където има най-много дипломатически мисии, между Американското училище и Руското търговско представителство мирно се е разположило населението на едно подобно джуги. Хората в него рядко имат повече от една риза на гърба си и нощуват всяка вечер под открито небе. Но за сметка на това парцелът земя, на който са се настанили е електифициран и от него по цял ден до късна нощ се носят жизнерадостните музикални хитове на Боливуд.

И още - изобретателността, с която индийците са способни да ви преметнат, измамят, излъжат, надхитрят, за да ви вземат парите, е изумителна. При това те могат да бъдат изключително чаровни, ненатрапчиво галантни и услужливи или неотстъпчиво нахални, но при всички положения рядко се отттеглят от "жертвата си" преди да постигнат успех. И колкото и да ви е досадно и нетърпимо това, вървете мълчаливо докато ви оставят на мира, но не им се сърдете. За много от тях това е не само единствен начин за прехрана; както се виджда и в "Беднякът милионер", много от тях си имат жесток господар, който чака в края на деня да му донесат заработеното. Независимо от това колко пъти сте били в Индия, колко внимателни сте и колко добре знаете различните схеми, приемете, че поне веднъж ще бъдете преметнати.

Но това също е част от иначе заразяващото очарование на Индия.

И филмът на Дани Бойл това показва. Перипетиите и абсолютно невероятните приключения на двете хлапета от мумбайско джуги са като извадени от документален филм. И като казвам това, съвсем не искам да омаловажа художествените достойнства на филма.

А него можете да гледате вече както в кината у нас, така и в рамките на предстоящия София Филм Фест.

Няма коментари:

Публикуване на коментар