понеделник, 16 март 2009 г.

"Баба Зула" у нас с 2 танцьорки и без художничка


За трети път турската самобитна група "Баба Зула" гостуваше на София Филм Фест, където не само свири снощи пред публиката в зала 1 на НДК, дошла да гледа "Снимки в Палермо", но и се качи на сцената в Парти център 4 КМ.

Музиката на формацията сигурно може да се вкара в някакви жанрове, но за мен тя е просто много образна, огнена и завладяващо ритмична. Някои от композициите им ме захвърлят сред пясъците и скалите на Анадола, звуците в тях режат като жаркото слънце там. Други плавно се полюшват като морски вълни и от тях вее прохладен бриз и спокойствие. Трети са създадени специално, за да може фронтменът на групата Мурат Ертел енергично да вдига гюрултия, независимо дали с речитатив или със своя саз. Но на мен и това ми харесва.

Всъщност от албума им "Корени" насам композициите стават все по-къси и по-къси, сякаш композирани за фон, а не като самостоятелни парчета. Последният им албум е именно това - музика към пиеса. Но с образността, която притежават, мелодиите на "Баба Зула" едновременно повеждат на пътешествия и служат като подходящ фон за историите, които разказват. И така ми се иска да ги слушам, излегната на миндер пред чаша ябълков чай и наргиле или да танцувам като въртящ се дервиш в транс.
Снощи "Баба Зула" свириха в променен състав. Липсваше художничката Серен, която рисува картини на таблет по време на концертите, а публиката може едновременно с това да следи един след друг излизащите й изпод ръката образи. За сметка на това чухме речитативи, изпълнени от актрисата Сера Йълмаз, а към познатата ни от миналата година Дженет Шуук се е присъединила още една танцьорка. Освен че танцуват, те се включват с вокали в някои парчета. Но снощи спряха дъха на публиката с невероятно пластичния си танц, в който паун ухажва женската си. Кючекът, както се оказва, може да бъде красив, изящен и женствен, ако не се танцува на масата в "Биад".

А малко по-рано през деня в Дома на киното се е състоял специален международен турнир по табла - "Отборът на "Светът е голям" срещу "Отбора на гостите на фестивала". В "Отбора на останалия свят" са участвали Еко и Гюлшен от "Баба Зула", наред с капитана Вим Вендерс, Пупа и Кристоф от групата на Зигфрид, В отбора на "Светът е голям" са се включили традиционните играчи - тримата Стефановци - Китанов, Командарев и Вълдобрев, Ани Пападопулу и изненадващото "попълнение" Зигфрид. Резултатът е победа по точки за "Отбора на гостите на фестивала"...


actualno.com, 16 март 2009


Снимката е на Гео Колев, studiofo.net

Няма коментари:

Публикуване на коментар