четвъртък, 28 май 2009 г.

"Източни пиеси" с дистрибутори в 7 европейски страни след Кан

Българският филм "Източни пиеси", който участва в секцията "15-дневката на режисьорите" на фестивала в Кан, вече има разпространители в 7 страни в Европа - Франция, Холандия, Белгия, Люксембург, Норвегия, Швеция, Турция. Има проявен интерес към него и от Великобритания и САЩ. Това съобщи на пресконференция вчера продуцентът на филма Стефан Пирьов.

Освен него на пресконференцията присъстваха режисьорът и сценарист на филма Камен Калев, актьорите Николина Янчева и Ованес Торосян, както и Стефан Китанов, директорът на София Филм Фест, където преди две години "Източни пиеси" започва своя път към екрана във филмовия пазар "София мийтингс".

След официалната прожекция на филма в залата на хотел "Стефани" в Кан, публиката е аплодирала с възгласи "Браво" филма и екипа в продължение на 10 минути. Както обясни Стефан Китанов: "Французите са много шумна публика. Когато не харесат някой филм, шумът на неодобрението им е огромен. Но в случая с "Източни пиеси" по време на финалните надмиси и след това на крака ръкопляскаха и скандираха "Браво".
Топлият прием е не само от страна на зрителите. Както вече с радост разбрахме, и критиката много похвали филма на Камен Калев.

Режисьорът е доволен и от това, че освен интерес откъм художествената страна на филма, той вече може да се похвали и с комерсиален успех. Да намериш разпространители в толкова европейски страни, преди още да имаш български дистрибутор е колкото куриозно, толкова е повод за гордост. У нас ще имаме възможност да гледаме филма, живот и здраве, през есента. А преди това той вече е поканен за участва в кинофестивалите в Сараево, Мюнхен, Токио, дори в Израел.


За Камен Калев това не е първата премиера в Кан. През 2005 и 2007 г. той, заедно с Димитър Митовски, участва с късометражните филми "Върнете заека" и "Лошият заек" в Седмицата на критиката. За Николина Янчева и Ованес Торосян обаче минаването по червения килим, гледането за пръв път на филма, в който участват на премиера и цялата светска суматоха е нещо ново.

"Тъй като "Източни пиеси" е дебют за мен, аз нямам база за сравнение - споделя Николина. - За нас беше прекрасен подарък факта, че толкова много хора харесаха и аплодираха филма. Що се отнася до светската суматоха - спомням си, че една сутрин с Ованес закусвахме на съседната маса от Куентин Тарантино. В един момент установих, че наоколо има доста фотографи, които снимат. Казахме си: "Е, чак пък толкова известни да сме станали..." После се огледахме и видяхме, че точно до нас е Тарантино."

Ованес Торосян добавя, че на всички им трябва време да осъзнаят какво са преживели в Кан. "Аз, самият, се харесах в една сцена от филма, но останалите казах, че в повече съм се представил добре. Иначе сега завършвам НАТФИЗ и се радвам, че вече имам няколко участия във филми, сред които е и "Източни пиеси", защото за всеки от нас при завършване стои въпросът дали наистина ще се реализираме като актьори." За него Кан е по-специален и с друго - на партито след премиерата Ованес се сгодил.

Всички съжаляват единствено за това, че изпълнителят на главната роля в "Източни пиеси", както и този, който е вдъхновил цялата история, Христо Христов, не може да бъде заедно с тях на фестивала. Той почива малко след края на снимките на филма и дори не успява да го види завършен. За него и за историята на филма преди Кан ще ви разкажем скоро.


actualno.com, 27 май 2009

1 коментар: