сряда, 12 март 2008 г.

Намерете време за "Поколение: Изгубени и намерени"

Ако някой е останал с впечатлението, че София Филм Фест е просто една безконечна върволица от филмови прожекции, сега е времето да разбере, че е грешал. Да, върволицата от филми наистина е внушителна, но голяма част от тях са обвързани с други събития, които ги правят уникални.
Като това, което се случи снощи в Дома на киното. Преди прожекцията на филма "Поколение: Изгубени и намерени" директорът на фестивала Стефан Китанов в своя непринуден стил покани пред публиката част от режисьорите с новели в проекта. Първа излезе Надежда Косева, която трябваше да извика някой от колегите си. Под режисурата на Китанов до нея се наредиха режисьорите Стефан Арсениевич от Сърбия и Майт Лаас от Естония, артистичният директор на филма Николай Никитин, директорът на Форума в Берлинале Кристоф Терхехте и представителят на фондация "Роберт Бош" Франк Алберс.
От всички тях научихме, че филмът е бил представен за пръв път като проект на София Мийтингс в рамките на София Филм Фест през 2004 г. Година по-късно е бил готов и е бил показан за пръв път в Берлин. Неслучайно Стефан Китанов нарече филма уникален. Той е обединил новелите на шестима млади кинематографисти от Централна и Източна Европа. Освен тримата на сцената, те включват Кристиан Мунджиу от Румъния, Корнел Мундруцо от Унгария и Ясмила Збанич от Босна и Херцеговина.
Освен това филмът е платформата, от която всеки от тях стартира и то успешно в киното. Збанич засне "Грбавица" и спечели "Златна мечка" в Берлин. Кристиан Мунджиу направи "4 месеца, 3 седмици и 2 дни", с който стана първият румънски режисьор - носител на "Златна палма" от фестивала в Кан. Корнел Мундруцо спечели 6 награди, сред които една от Котбус за "Йохана". "Кралете на времето" на Майт Лаас има днес световна премиера снощи в рамките на фестивала. "Любов и други престъпления" на Стефан Арсениевич е включен в конкурсната програма на Феста. А Надя Косева ще участва с цели два проекта на тазгодишното издание на София Мийтингс.
Според анотацията на "Поколение: Изгубени и намерени" във фестивалната програма, филмът представя личните гледни точки по темата за "първото посткомунистическо поколение"на режисьорите и многото промени, които понякога ги отделят от поколението на родителите им. Аз бях развълнувана от абсурдността на новелата на Надежда Косева и автобиографичността в тази на Ясмила Збанич. Бях впечатлена от разказваческото умение на Кристиан Мунджиу и Стефан Арсениевич, в чиито новели тъжното върви за ръка с комичното, реалното се размива сюрреалното и въпреки всичко има приятен, топъл, хепиенд. Морбидната история на Мунджиу ме озадачи, а анимацията на Майт Лаас ме подтикна днес да изгледам документалния му филм.
Имате на разположение още 6 дати, на които да изгледате "Поколение: Изгубени и намерени" - все в Дома на киното, на 16 март от 14 ч., на 21 от 14.30 ч., на 23 от 12 ч., на 25 и 26 от 17 ч. И на 27 от 21 ч. Е, няма да можете да се насладите на топлата атмосфера, провокирана от приятелството между гостите на първата прожекция и от умението на Кита да прави шоу. Нито пък ще имате шанс да изпеете заедно с всички честит рожден ден на Стефан Арсениевич, както ние направихме снощи. Но филмът има с какво да ви заинтригува и без допълнителните екстри.

actualno.com, 12 март 2008

Няма коментари:

Публикуване на коментар